staal
corinne staal

De Eyeopener

De Eyeopener is een verrassende bijeenkomst vol wetens-waardigheden, muziek en ontroering. Openhartig en met veel gevoel voor humor laat Corinne Staal zien hoe het is om als blinde musicus te leven in de visuele wereld van vandaag. Aan de hand van anekdotes en improvisaties op de piano vertelt ze over haar leven, jeugd, school, werk en haar geleidehond Larko. U gaat naar huis met een andere kijk op (samen-) leven en (samen-) werken. Uit ervaring weet Staal dat het soms lastig is om een gehandicapte als gewoon mens te zien. “In de loop der jaren heb ik ondervonden dat contact positiever verloopt als je duidelijkheid geeft over je eigen situatie. Dat betekent niet dat je jezelf helemaal bloot moet geven. Ik vertel daar graag over, want ik gun iedereen een frisse, andere kijk op leven en werk.”

Aannames loslaten

Staal spaart zichzelf en haar toehoorders niet en houdt ons allen een spiegel voor. Haar boodschap: sta eens stil bij hoe we met elkaar omgaan. “Laat al die aannames die je hebt over een ander, eens los. Je zult versteld staan over de ruimte die er dan ontstaat. Ruimte om naar elkaar te luisteren en eerlijk te vragen wat je van elkaar nodig hebt. Ik ondervind dit iedere dag.” Improviseren “Door mijn werkzaamheden als musicus heb ik mijn creativiteit en improvisatievermogen scherp ontwikkeld. Dit kan ik goed gebruiken in mijn dagelijks bestaan. Wie kan improviseren, vindt meestal voor elk probleem een oplossing. Dat wil ik graag met andere mensen delen.”

Interactief

De Eyeopener is van alles, maar nadrukkelijk géén eenrichtingsverkeer. Op allerlei manieren betrekt Staal het publiek bij haar verhaal. Muzikale workshops en opdrachten op maat behoren tot de mogelijkheden. Bijvoor- beeld musiceren, zingen, luisteren en vertellen. En vragen stellen mag altijd, sterker nog, dat moet!
“Het uitgangspunt is dat we van elkaar leren.”